Šta kozmetički proizvod ne bi trebalo da sadrži II deo

Danas navodimo supstance u kozmetičkim proizvoda na koje bi trebalo obratiti posebnu pažnju.

Stetni sastojci u kozmetickim proizvodima

Isporpyl alkohol ( SD-40)- supstanca koja veoma isušuje kožu i može delovati iritativno, ugrožava prirodnu imuno barijeru i omogućava ulaz bakterijama, virusima i gljivicama. Proizveden je iz propilena, derivata nafte, koji je prisutan u mnogim proizvodima za negu kože i kose, mirisima, antibakterijskim proizvoda za pranje ruku, kao u lakovima za nokte. Ponaša se kao nosač koji ubrzava unos štetnih hemikalija u kožu. Može da izazove tamne fleke i preuranjeno starenje . Neka istraživanja pokazuju da može da izazove glavobolje, nalete vrućine, vrtoglavicu, depresiju, pospanost, sve zavisno od količine i dužine korišćenja. Fatalna doza bi bila oko 28g.

DEA ( diethanoloamine), MEA ( monoethaloamine) & TEA ( triethanolamine) – supstance koje utiču na hormonalni disbalans i mogu izazvati neke forme raka. Ove supstance su već zabranjene u Evropi, zbog kancerogenih efekata, međutim u Americi se još uvek koriste, i to u šamponima, penama za brijanje, kupkama…

DMDM Hydantion – konzervans koji oslobađa formaldehid, koji može izazvati bolove u zglobovima, kožne reakcije, alergije, depresivna stanja, glavobolje, bolove u grudima, infekcije uha, hronični umor, gubitak sna. Dugo izlaganje ovoj supstanci, takođe može delovati iritativno na respiratorni system, poremećaje u srčanom ritmu i generalno, na slabljenje imunog sistema.

FD & kolor pigmenti – sintetičke boje dobijene iz katrana, koje u sebi sadrže soli teških metala, direktno deponuju toksine u kožu, izazivajući osetljivost kože i iritacije. Apsorpcijom nekih veštačkih boja, može se izazvati preterano trošenje kiseonika u organizmu, što direktno utiče na preuranjeno starenje, a u velikim količinama može dovesti i do fatalnog ishoda. Studije su pokazale i da je većina veštačkih pigmenata kancerogena.

Sintetički mirisi – Mirisi direktno utiču na nervni sistem, a većina supstanci koje ulaze u sastav veštačkih mirisa, dokazano deluju kancerogeno ili mogu izazivati različite alergijske reakcije, osipe, iritacije, fleke, glavobolje, vrtoglavice itd…Posebna začkoljica kod mirisa je to, što u sastavu proizvoda, oni se uglavnom kriju pod oznakom : parfum, tako da nikad ne možete biti sigurni šta se krije unutra.

Budite prirodni,

ATea Cosmetics

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s