Šta kozmetički proizvod ne bi trebalo da sadrži III deo

26 sec IIII

Mineralno ulje : raznorazne supstance se mogu kriti pod ovim nazivom, ali uglavno se radi o derivatima nafte, koji formiraju sloj na koži, koji zapušava pore i onemogućava koži disanje. Samim tim ugrožava funkciju kože da sama eliminiše toksine, što direktno utiče na razvoj upalnih procesa, akni , bubuljica itd. Zatim, usporava funkciju regeneracije i samoobnavljanja ćelija, što dovodi do preuranjenog starenja. Ove supstance se koriste u raznim proizvodima, a najstrašniji podatak je taj da se nalaze u sastavu većine bebi ulja, gde ako pogledate deklaraciju piše: 100% mineral oil.

Polyethylene Glycol (PEG): potencijalno kancerogeni sastojak dobijen iz nafte, koji dužom primenom može oslabiti faktor prirodnog vlaženja kože. Ovo može ubrzati starenje i činiti kožu mnogo otvorenijom za prijem bakterija. Ove supstance se koriste u tonicima i čistačima da bi razgradili masnoću, pa samim tim dužom upotrebom, mogu izavati preterano lučenje sebuma. Takođe se često koriste u sredstvima za čišćenje kuće, posebno u preparatima za čišćenje rerni.

Sodium Lauryl Sulfate (SLS) & Sodium Laureth Sulfate (SLES): deterdženti i sufrikanti koji predstavljaju ozbiljnu opasnost za zdravlje. Koriste se u skoro svim preparatima koji penušaju- u skoro svim proizvodima za ličnu higjenu i većini proizvoda za pranje i održavanje kuće. Dugo i kontinuirano izlaganje većim količinama ovih supstanci, može ozbiljno uticati na oštećenje vida, otežano disanje, izazvati dijareju, otećenja kože pa čak imati i letalni ishod. Kada se kombinuje sa drugim hemikalijama, SLS se može transformisati u supstancu koja je potencijalni kancerogen. SLS se zadržava u organizmu 5 dana i za to vreme njegovi delovi ulaze, i ostaju u jetri, plućima, mozgu…

Ticlosan: sintetički “ antibakterjski” sastojak koji je deklarisan kao pesticid, tako da predstavlja opasnost za ljudsko zdravlje i za okolinu. U procesu proizvodnje, može da oslobodi dioksin, jedinjenje koje kada se koristi čak i u najmanjim količinama, utiče na hormonalni disbalans, sa jakim toksičnim efektima. Jedinjenja koja utiču na rad hormona, predstavljaju opasnost za razvoj mnogih hroničnih oboljenja, kao što su smanjenje plodnosti i seksualnih funkcija i rađanje dece sa anomalijama. Mogu uticati na nervnu osetljivost i sistem za cirkulaciju. Ako se nagomilaju u masnom tkivu, utiču na oštećenje jetre, bubrega, srca i mozga. Pre svega, deluju na pad imuniteta. Triklosan se nalazi uglavnom u svim antibakterijskim čistačima, za lice, telo i kuću, kao i u pastama za zube.

Budite prirodni,

ATea Cosmetics

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s