Esencijalna ulja za zdrava i negovana stopala

Na nogama stojimo tokom celog dana, stopala su opterećena, sklona oticanju i često se mogu javiti bolovi naročito tokom letnjeg perioda. Od letnjih “radosti”, takođe, imamo i žuljeve, zbog promene obuće, a povećana je i dehidratacija kože zbog viših temperatura.Stopala su generalno deo tela kome poklanjamo najmanje pažnje tokom cele godine.

hands_and_feet011

 

Preporuka nege:

Održavajte stopala stalno hidriranim. Bez obzira za koju se vrstu prirodnog proizvoda odlučite ( losion, mleko, uljna mešavina, buter…) iako je toplo, bar uveče, pred spavanje, nanosite preparate.

Izdvajamo 10 esencijalnih ulja koja će vaša stopala učiniti radosnim:shutterstock_3389057

  1. Čempres (Cupressus sempervirens), poseduje astrigentna i dezodorirajuća svojstva. Lagano hladi i posušuje i naročito je koristan kod stopala sklonih znojenju.
  2. Tamjan (Boswellia carterii), deluje antiseptično i revitalizujuće. Smanjuje znojenje i ubrzava zarastanje žuljeva i rana.
  3. Grejpfrut (Citrus x paradise), deluje osvežavajuće i lagano podstiče izbacivanje vode. Koristi se za pokretanje cirkulacije i stimulisanje limfnog sistema. Može se upotrebiti i u mešavinama protiv atletskog stopala. Oprez: ulje je fototoksično!
  4. Lavanda (Lavandula angustifolia)ima protivgljivična, antiseptična i opuštajuća svojstva. Brza pomoć kod žuljeva i noktiju koji su skloni pucanju.
  5. Limun (Citrus limonum) deluje osvežavajuće, antivirusno i antiseptično. Pomaže pri eliminaciji kurijih očiju i bradavica i dobar je za nokte.Odličan je kao dodatak noćnim kremama za negu stopala. Oprez: ulje je fototoksično!
  6. Palmarosa (Cymbopogon martinii) Odličan izbor protiv gljivica, a uz to poseduje antiseptična svojstva i prijatan miris.
  7. Pačuli (Pogostemon patchuli) dobar izbor za ispucalu, suvu i hrapavu kožu na stopalima. Deluje antiseptično i antigljivično, a pri tome ima prirodna dezodorirajuća svojstva.
  8. Nana (Mentha piperita) poseduje analgetska i osvežajuća svojstva. Pomaže da se ublaže bolovi, podstiče cirkulaciju, hladi kožu, olakšava tegobe pri nagomilavanju vode i ublažava svrab.
  9. Ruzmarin (Rosmarinus officinalis ht. verbenone) deluje regenerativno i antiseptično. Podstiče cirkulaciju i dobar je za ublažavanje bolova kod umornih stopala, kao i za negu ispucale kože.
  10. Čajevac (Melaleuca alternifolia) poseduje anigljivična i antivirusna svojstva. Odličan je izbor za atletsko stopalo i stopala koja su sklona znojenju.

kupka-za-stopala

Ukoliko želite, možete i sami napraviti osvežavjuću kupku za stopala:

Napunite vodu u lavor ili neku drugu posudu, dodajte jednu do dve kašike morske soli, u koje ste prethodno nakapali esencijalna ulja: 3 kapi nane, 2 kapi čempresa, 2 kapi čajevca, 3 kapi lavande.

Esencijalna ulja terapeutskog kvaliteta, možete nabaviti u našem web shopu:   http://www.aromaterapija.co.rs/webshop/proizvodi1/etericna-ulja

Uživajte!

 

Leave a comment